Σφεντύλι

 

Το Σφεντύλι είναι ένα χωριό που το πλημμύρισε η κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη - ένα έργο που υδροδοτεί το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο. Το παρακάτω βίντεο το θυμάμαι από 7 χρόνια πριν που ανέβηκε στο διαδίκτυο. Ο πόνος της κυρίας που αναφωνεί "Εδώ παντρεύτηκα! Εδώ βάφτισα τα παιδιά μου!" κατά την αποκαθήλωση της εκκλησίας χαράζει καρδιές...

Σε μια από τις ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένη στις πεταλούδες της Κρήτης, υπάρχει και φωτογραφία από την εκκλησία η οποία έχει πλέον βυθιστεί σχεδόν ολόκληρη μέσα στο νερό. Μόνο το καμπαναριό έχει μείνει όρθιο - ίσως γιατί ακόμη δεν έχουμε καταλάβει για ποιον χτυπάει η καμπάνα...

Βρήκα όμως και ένα πιο πρόσφατο βίντεο - από 11 μήνες πριν - που δείχνει ακριβώς ποια είναι η κατάσταση στο Σφεντύλι.

Όπως αναφέρεται στη Βικιπαίδεια "Η περιοχή που κατασκευάστηκε το φράγμα Αποσελέμη απαλλοτριώθηκε και οι κάτοικοι του οικισμού Σφενδύλι, αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους και εγκατέλειψαν τον οικισμό". Μια απλή φράση, μια "απλή" διαδικασία που όμως δε μπορεί να περιγράψει τη στενοχώρια και τον πόνο του πρώτου βίντεο. Μα πήραν πολλά χρήματα αποζημίωσης για τα σπίτια και τα χωράφια τους διαβάζουμε σε κάποια άρθρα - και το επιβεβαιώνουν και οι κάτοικοι σε κάποιες περιπτώσεις.

Τι έλεγαν πριν φύγουν από το χωριό τους οι κάτοικοι;

«Δεν εγκαταλείπουμε την εκκλησία. Όπως λένε και στο στρατό, για πατρίδα, πίστη και οικογένεια δίνεις και τη ζωή σου. Αυτό θα κάνουμε.»

Και, προς τιμήν τους, όπως φαίνεται και από το παρακάτω βίντεο, το ίδιο συνεχίζουν και λένε και μετά που έφυγαν. Γιατί μπορεί να τους δώσαμε πάρα πολλά χρήματα - ανεξάρτητα αν φτάνουν για αυτά που έχασαν πίσω τους - αλλά αυτών των ανθρώπων ο πόνος τους είναι η εκκλησία τους, ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων! Αυτόν ήθελαν να έχουν το χώρο να τιμήσουν ξανά!

Πριν 3 χρόνια λοιπόν ο χώρος για να γίνει η εκκλησία τους ξανά, βρέθηκε επιτέλους!

Και όπως διαβάζουμε και στη Νέα Κρήτη... ο ναός εγκαινιάστηκε την Κυριακή 25/9/2022

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρούνι-Ρούνι, ύπουλο κακό...

Να τους μιλώ για θάνατο που με τον ύπνο μοιάζει (Κάτι διαφορετικό από ό,τι έχεις συνηθίσει)

Η της Παρθένου πανάμωμος γέννησις