Να τους μιλώ για θάνατο που με τον ύπνο μοιάζει (Κάτι διαφορετικό από ό,τι έχεις συνηθίσει)

Παρακάτω υπάρχουν μόνο μερικά τραγούδια από αυτά που συνήθως δε θα ακούσει ο περισσότερος κόσμος της Εκκλησίας. Τους καλλιτέχνες ίσως μάλιστα τους αμφισβητήσουν πολλοί πως είναι καν καλλιτέχνες! "Μα είναι μουσική αυτή;" ίσως πουν κάποιοι!

Παρότι το Hip-Hop υπάρχει χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή, υπάρχει ακόμη αρκετός κόσμος που το αποστρέφεται. Ίσως μάλιστα να ακούει "Hip-Hop" και να μπερδεύεται με κάτι άλλο που ακούγεται τελευταία στα ραδιόφωνα ή που προβάλλει η τηλεόραση. Μα η αλήθεια είναι άλλη! Ή μάλλον ΚΑΙ άλλη!

Γιατί το Hip-Hop - όπως και άλλα μουσικά είδη - έχει αρκετούς ερμηνευτές που είναι γνωστοί αλλά και άγνωστοι, η λεγόμενη underground σκηνή. Είναι οι στιχουργοί και ερμηνευτές που δίνουν την αλήθεια τους στα κομμάτια τους, την ψυχή τους, την αγάπη τους αλλά και το σεβασμό τους στο κοινό τους.

Θυμάμαι ακόμη τον τραγουδιστή "Βέβηλος" (Μα όνομα είναι αυτό; Ξέρω! Μα διάβασε παρακάτω...). Τον θυμάμαι σε μια συνέντευξή του να αναφέρει πως, όταν γράφει τα τραγούδια του, λέει αυτά που έχει ζήσει αλλά τα διαβάζει και δύο και τρεις και παραπάνω φορές για να είναι σίγουρος πως δε θα φανεί πουθενά σα να είναι περήφανος για τα λάθη που έκανε και για αυτά που έζησε. Μην τυχόν και παρεξηγήσει κάποιος ακροατής (νεότερος ή μη) αυτά που θα ακούσει!

Παρακάτω λοιπόν έχω συμπεριλάβει μερικές σκηνές από τραγούδια που δε θα το περίμενες αλλά δείχνουν ένα δρόμο, μια αναζήτηση, μια ελπίδα, μια μετάνοια του ερμηνευτή... Μπορεί να σκεφτείς "Μα τι σχέση έχουν αυτοί που μιλούν για γυναίκες, για ναρκωτικά, που βρίζουν μέσα στα τραγούδια τους! Τι σχέση έχουν με εμάς που πηγαίνουμε στην Εκκλησία, που είμαστε σωστοί κτλ"!

Λοιπόν... Θα αναφέρω μόνο τρεις φράσεις για να μας βάλω εμάς τους "σωστούς" στη θέση μας...

  • "Πᾶς ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς" (Κατά Ματθαίον, Κεφ. Ι', Στιχ. 32)
  • "ἀκούσας δὲ ὁ Ἰησοῦς ἐθαύμασε καὶ εἶπε τοῖς ἀκολουθοῦσιν· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐδὲ ἐν τῷ Ἰσραὴλ τοσαύτην πίστιν εὗρον" (Κατά Ματθαίον, Κεφ. Η', Στιχ. 10)
  • ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι οἱ τελῶναι καὶ αἱ πόρναι προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ. (Κατά Ματθαίον, Κεφ. ΚΑ', Στιχ. 31)

Δε βάζω σύνδεσμο προς τα τραγούδια! Όποιος θέλει ας τα αναζητήσει μόνος του! Κάποια από τα τραγούδια αυτά τα γνωρίζω χρόνια μα σα να μαζεύτηκαν πολλά τελευταία...

Bloody Hawk & Dani Gambino - Standby
Bloody Hawk - Πείσμα




Anser - Ίδιες προσευχές
Anser - Δέντρο






 

Ζωγράφος - Φλόγα ψυχρή




Τραγικός Είρωνας - Αυτός είμαι εγώ

 

Obnoxious Kas - Η μέρα μας θα έρθει

 

Σκηνοθέτης - Γραμματείς και Φαρισαίοι
Σκηνοθέτης - Στη νέα τάξη πραγμάτων


 

Αρτέμης - Αρχαία Τάξη Πραγμάτων
Αρτέμης - Λυκόσχημος Αμνός

 

Νεκρική Σιγή/FlowProfile - Τελευταία επιστολή
Νεκρική Σιγή/FlowProfile - Φύλαξε το τελευταίο σου τραγούδι


 

Μηδενιστής - Θεέ μου


Goin' Through (NiVo) - Jesus

Στιχοπλόκος - Χάθηκα (Θεέ μου άκου με [βοήθησέ με])

 

Bilbas - Μας χρωστάει ο Θεός

 

John Wu - Συναγερμός



Jamster - Όταν

Υστερόγραφα:

  • Κάποιοι φίλοι μου ανέφεραν πως έπρεπε να αναφέρω και το τραγούδι των Active Member "Καλώς ήρθες παράξενε στον τόπο μου"! Δε μου ταίριαζε στη λίστα καθότι οι Active Member ανήκουν στη Low-Bap σκηνή και όχι στη Hip-Hop. Το αναφέρω ως εξήγηση και όχι ως αιτία διαχωρισμού. Έχει όμως κι αυτό πνευματικότητα μέσα του (βλ. "δός μοι τοῦτον τὸν ξένον, τὸν ἐκ βρέφους ὡς ξένον ξενωθέντα ἐν κόσμῳ" / δηλαδή "δώσε μου αυτόν τον ξένο-παράξενο δηλαδή που είναι ξένος από βρέφος και παράξενος στον κόσμο").
  • Τα δύο τελευταία τραγούδια, του John Wu και του Jamster δεν τα είχα βάλει στην αρχική λίστα. Ο λόγος ήταν ότι οι δύο αυτοί καλλιτέχνες έχουν στραφεί αποκλειστικά στο να γράφουν για το Θεό. Ανήκουν δηλαδή στη λεγόμενη "Holy Hip-Hop" σκηνή. Δεδομένου όμως πως αρκετοί ίσως δεν τους ξέρουν αλλά και πως παλιότερα είχαν άλλη ζωή και μεταστράφηκαν στην πίστη τους, τελικά τους προσέθεσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρούνι-Ρούνι, ύπουλο κακό...

Η της Παρθένου πανάμωμος γέννησις