Ο Αγιούμπα Σουλειμάν Ντιάλλο και η σκλαβιά στον Ατλαντικό Κόσμο

Με τον τόσο πανικό που γίνεται με τα τούρκικα στις μέρες μας και ιδιαίτερα με το Σουλεϊμάν, αναζητούσα ένα καλό τρόπο αντίδρασης. Έψαξα λοιπόν στο διαδίκτυο μήπως βρω κάποιον άνθρωπο που να έχει το ίδιο όνομα αλλά η ιστορία του να μην αξίζει να προβληθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ή αλλιώς, η ιστορία του να αξίζει να διαβαστεί. Προσπερνώντας, λοιπόν, τα χιλιάδες αποτελέσματα που βρήκα μπροστά μου σχετικά με το Σουλεϊμάν που γνωρίζετε, πέτυχα μία περίληψη (ή essay όπως είναι η πραγματική αγγλική ορολογία) για το βιβλίο με τίτλο Ayuba Suleiman Diallo and Slavery in the Atlantic World του Daniel Domingues da Silva τον Ιούλιο του 2007.

Πριν το 19ο αιώνα, οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ζούσαν κάτω από ένα είδος εξάρτησης του οποίου ένα κομμάτι ήταν και η σκλαβιά. Η ιστορία του Ayuba Suleiman Diallo δείχνει από μέσα έναν κόσμο όπου η σκλαβιά ήταν απλώς μια ακόμη κοινωνική σχέση. Ο Ayuba ήταν ένας μουσουλμάνος της φυλής των Fulbe, γνωστός ως Job Ben Solomon στους Ευρωπαίους. Το 1731, ταξίδεψε από το Bondu μέχρι τον ποταμό Γκάμπια για να πουλήσει δύο σκλάβους μετά από αίτημα του πατέρα του. Προσπάθησε να πουλήσει τους σκλάβους σε έναν καπετάνιο ονόματι Pike, αλλά δεν συμφώνησαν στην τιμή κι έτσι ο Ayuba πούλησε τους σκλάβους για αγελάδες σε κάποιον άλλο επιχειρηματία της Αφρικής. Κατά ειρωνικό τρόπο, γυρνώντας προς το σπίτι, ο Ayuba συνελήφθη από επιδρομείς και πουλήθηκε στον ίδιο καπετάνιο, με τον οποίο είχε πρόσφατα διαπραγματευτεί. Ο καπετάνιος Pike μετέφερε τον Ayuba μακριά στη Maryland, μία από τις βρετανικές αποικίες στην ηπειρωτική χώρα της Βόρειας Αμερικής, όπου πέρασε περίπου ένα χρόνο ως σκλάβος πριν επιστρέψει στην Αφρική μέσω Αγγλίας.

Στην Αμερική, ο Ayuba έζησε τις εμπειρίες πολλών Αφρικανών υπόδουλων, και όπως πολλοί από τους συντρόφους του, προσπάθησε να διαφύγει. Ο Ayuba ήταν ένας σκλάβος στις φυτείες καπνού του Kent Island, στο Μέριλαντ. Πιθανότατα ποτέ πριν δεν είχε εργαστεί κάτω από καθεστώς εργασίας αντίστοιχο του συνηθισμένου για τις αμερικάνικες φυτείες. Σε μια από τις προσπάθειές του να ξεφύγει, συνάντησε τον Thomas Bluett, ένα Άγγλο, ο οποίος, εντυπωσιασμένος από την μουσουλμανική εκπαίδευση του Ayuba, τον βοήθησε να κερδίσει την ελευθερία του και να επιστρέψει στην Αφρική. Πράγματι, μία από τις επιστολές του Ayuba επιβιώνει ακόμη στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Στα απομνημονεύματα του Bluett, που δημοσιεύθηκαν το 1734, παρέχει μία από τις πιο πλήρεις μαρτυρίες της ζωής του Ayuba. Μια άλλη μαρτυρία είναι διαθέσιμη από τον Francis Moore, ο οποίος το 1744 δημοσίευσε τις εμπειρίες του από το ταξίδι του μέχρι τον ποταμό Γκάμπια, όπου συνάντησε τον Ayuba. Χάρη στις μαρτυρίες των Bluett και Moore, ήταν δυνατό να εντοπιστούν στα αρχεία, το σκάφος με το οποίο ο Ayuba διέσχισε τον Ατλαντικό. Αυτό ήταν το πλοίο "Arabella», με κυβερνήτη τον εν λόγω καπετάνιο Pike και ανήκει στον William και Henry Hunt, έμποροι του Λονδίνου.

Παρά τη πορεία της ζωής του, η ιστορία του Ayuba έχει λάβει πολύ λιγότερη προσοχή από ό, τι έχουν άλλοι γνωστοί επιζώντες του Middle Passage, όπως ο Olaudah Equiano ή ο Venture Smith. Ο Ayuba Suleiman Diallo ήταν σαφώς ένα θύμα του εμπορίου σκλάβων, καθώς και ένας έμπορος ανάμεσα τους, και μάλιστα επέστρεψε εκ νέου στις δραστηριότητες του σχετικά με το δουλεμπόριο, όταν γύρισε στην Αφρική, όπου εργάστηκε για την αγγλική Royal African Company. Ένα σημαντικό δίδαγμα που πρέπει να αντληθεί από τη ζωή του Ayuba είναι ότι η δουλεία ήταν ευρέως αποδεκτή στα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα μεταξύ Ευρωπαίων και των Αφρικανών.

Μετάφραση από:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να τους μιλώ για θάνατο που με τον ύπνο μοιάζει (Κάτι διαφορετικό από ό,τι έχεις συνηθίσει)

Ρούνι-Ρούνι, ύπουλο κακό...

Η της Παρθένου πανάμωμος γέννησις