Εκλογές λοιπόν...

Μου έστειλε ένας υποψήφιος(από τους πολλούς που κυκλοφορούν αυτό το μήνα) με e-mail την κάρτα του για να τον ψηφίσω στις εκλογές. Το παρακάτω είναι αυτό που του έστειλα σαν απάντηση.

Σκέφτηκα πολλές απαντήσεις που θα μπορούσα να σου στείλω. Θα περιοριστώ, όμως, στην παρακάτω.

Με ποια λογική πιστεύεις πως θα κερδίσεις ανθρώπους, αφού:
->εμφανίζεσαι ξαφνικά 1 μήνα πριν τις εκλογές
->με ενοχλείς με διαφημιστικά φυλλάδια με το πρόσωπό σου
->με ενοχλείς, χωρίς προηγουμένως να σε έχω ενοχλήσει

Γράφεις ότι θέλεις να γίνει η "Αθήνα [...] πραγματική Πολιτεία Ανθρώπου, Πολιτεία του Κόσμου". Την Αθήνα τη ρώτησες; Η Αθήνα είναι οι πολίτες της. Οι πολίτες της είναι που θα ενδιαφερθούν για την πόλη τους. Αν μπορείς να πείσεις τους πολίτες πως μπορούν να βοηθήσουν την πόλη τους, έχει καλώς. Οφείλω να σου θυμίσω, όμως, πως η Αθήνα μια χαρά ήταν στην αρχαιότητα, μέχρι που άνθρωποι με πολιτική εξουσία την κατέστρεψαν. Άνθρωποι με την εξουσία που εσύ και η παράταξή σου(και οι υπόλοιπες κομματικές/μη-κομματικές/ανεξάρτητες παρατάξεις) προσπαθείτε αυτή τη στιγμή να αποκτήσετε. Τόσον καιρό που ήσαστε; Γιατί με θυμάστε 1 μήνα πριν τις εκλογές;

Ακόμη και τη σουλτανίνα την φροντίζουν καλύτερα οι γεωργοί. Κι ο γεωργός είναι ηγέτης του κτήματός του. Εσείς δε προσπαθείτε μέσω της ψήφου μου, να αποκτήσετε ηγετική θέση; Διαβάστε τί χρειάζεται να κάνει ο γεωργός για τη σουλτανίνα και μετά σκεφτείτε τί πρέπει(ή μάλλον τί έπρεπε) να κάνετε εσείς για εμάς.
------ ------ ------
ΤΟ ΦΥΤΕΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ
Το φύτεμα της Σουλτανίνας είναι μια ολόκληρη διαδικασία που για να έχει καλό αποτέλεσμα, για να πιάσει το φυτό όπως λένε στη γλώσσα του οι παραγωγοί, πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένοι κανόνες. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω τους κανόνες αυτούς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και από μόνοι τους οι παραγωγοί δεν αλλάζουν τους κανόνες αυτούς. Το φύτεμα της Σουλτανίνας πρέπει κατ' αρχήν να γίνει σε χωράφι το οποίο προηγούμενα έχει ετοιμαστεί γι' αυτό. Πρέπει δηλαδή να έχει σκαφτεί από την προηγούμενη χρονιά με βαθιά άροση (μεγάλα αλέτρια) και κατόπιν αφού το χώμα φρεσκαριστεί να σκαφτεί με φρέζα για να ισοπεδωθεί. Έτσι θα είναι έτοιμο να δεχθεί το μόσχευμα. Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου είναι η καταλληλότερη εποχή για το φύτεμα. Το βάθος του λάκκου το οποίο θα φυτέψουμε το μόσχευμα είναι περίπου 40 εκατοστά. Το φυτό φυτεύεται σε σχήμα παλμέτας σε απόσταση 2,5 μέτρων το ένα από το άλλο. Οι σειρές απέχουν μεταξύ τους περίπου 3 μέτρα. Το φύτεμα γίνεται με δύο τρόπους. Είτε με μόσχευμα από το ήμερο φυτό, είτε με έρριζο άγριο υποκείμενο το οποίο όμως είναι υποχρεωμένος ο παραγωγός γύρω στον Αύγουστο να το κεντρώσει ήμερο. Το μόσχευμα από το ήμερο φυτό, πριν τη φύτευσή του, το κάτω μέρος του βαπτίζεται σε σκόνη ορμόνη ριζοβολίας, για να μπορεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα να ριζοβολήσει. Και οι δύο τρόποι χρησιμοποιούνται σήμερα από τους αγρότες με αρκετές αποτυχίες και επιτυχίες και στις δύο περιπτώσεις. Το φύτεμα του άγριου υποκειμένου είναι πιο πολυδάπανη διαδικασία γιατί το υποκείμενο αγοράζεται και θέλει αργότερα κέντρωμα, όπως είπαμε παραπάνω, αλλά είναι πιο σίγουρο να πιάσει γιατί έχει έτοιμες τις ρίζες, ενώ το ήμερο μόσχευμα καλείται μόνο του να βγάλει ρίζες βοηθούμενο γι' αυτό το σκοπό από την ορμόνη ριζοβολίας που είπαμε πιο πάνω. Αν όλα πάνε καλά στο φύτεμα και το χωράφι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, σε 3 χρόνια το φυτό μπαίνει σε κανονική παραγωγή.

ΟΡΓΩΜΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ
Φρεζάρουμε (οργώνουμε) το φθινόπωρο για να καταστρέψουμε ότι ζιζάνιο δημιουργήθηκε κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης το επόμενο φρεζάρισμα θα γίνει στην αρχή της άνοιξης για να καταστραφούν τα ζιζάνια που βγήκαν το Χειμώνα όταν το χωράφι έχει κάνει ρώγα. Ένα επόμενο φρεζάρισμα γίνεται μόλις δέσουν οι καρποί κατά τα μέσα Ιουνίου. Η σουλτανίνα οργώνεται μια φορά κατά το μήνα Οκτώβρη για να είναι το χώμα της αφράτο και να πιει νερό από τις βροχές του χειμώνα. Άλλες δύο με τρεις φορές οργώνεται την Άνοιξη, για να καταπολεμήσουμε τα χορτάρια και τα ζιζάνια που είναι βλαβερά για τη σουλτανίνα. Επίσης τα οργώματα αυτά γίνονται για να μην σκάει το χώμα και μπαίνει μέσα η ζέστη. Έτσι μένει μέσα στις ρίζες η υγρασία και αντέχει το καλοκαίρι με την πολλή ζέστη.

ΠΟΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ
Την σουλτανίνα την ποτίζουμε από 4 ως 10 φορές το χρόνο. Υπάρχει διαφορά τοποθεσίας, δηλαδή αν είναι σε υψηλό ή χαμηλό επίπεδο και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Μερικοί μήνες που την ποτίζουμε είναι: Ο Φεβρουάριος άσχετα αν βρέχει ή όχι. Τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο κάθε 20 μέρες. Επίσης την ποτίζουμε μετά την καρπόδεση. Η σουλτανίνα ποτίζεται 3 με 4 ώρες ανάλογα με την παροχή του δικτύου, τα κυβικά του πηγαδιού, το στρεμματολόγιο και τα μπεκ. Το νερό το παίρνουμε από το πηγάδι, από τη στέρνα ή από τις γεωτρήσεις. Στα ορεινά όμως κτήματα την ποτίζουμε από τα ποτάμια. Στην περιοχή μας στο πότισμα της σουλτανίνας γίνεται χρήση από το νερό που παίρνουμε από γεωτρήσεις που έχουν κάνει ιδιώτες κυρίως. Η παροχή νερού γίνεται από τις γεωτρήσεις από τις μεγάλες σωλήνες Ρ 110 και μέσα στις καλλιέργειες με μικρότερους σωλήνες Ρ 32 και Ρ 12. Επάνω στους μικρότερους σωλήνες είναι προσαρμοσμένοι οι σταλακτήρες (μπεκ) από όπου σταλάζει το νερό.

ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ
- Με ποια εργαλεία κλαδεύουμε τη σουλτανίνα;
Για να κλαδευτεί η σουλτανίνα χρησιμοποιούμε τα κηπευτικά μηχανήματα ή το ψαλίδι και το πριόνι ή το αυτόματο κλαδευτικό. - Τι αφαιρούμε από τη Σουλτανίνα με το κλάδεμα; Από τη σουλτανίνα αφαιρούμε την παλιά αμολυτή.
- Τι αφήνουμε;
Αφήνουμε τα 2 φρέσκα βλαστάρια. Το πρώτο βλαστάρι το κάνουμε κεφαλάκι μικρό που αποτελείται από 2 οφθαλμούς και ένα μακρύ κεφαλάκι που αποτελείται από 7 οφθαλμούς.
-Κάθε πότε κλαδεύουμε τη σουλτανίνα;
Τη σουλτανίνα την κλαδεύουμε κάθε Ιανουάριο όπως λέει το ποίημα: Γενάρη μήνα κλάδευε φεγγάρι μην εξετάσεις.
- Για ποιο σκοπό κλαδεύουμε την Σουλτανίνα;
α) για να δώσουμε σχήμα και μορφή στο φυτό.
β) για να βγουν σε ομοιόμορφες θέσεις τα σταφύλια.
γ) για να πάρουμε καρπούς καλύτερης ποιότητας.
- Ποια συστήματα κλαδέματος εφαρμόζουμε στη σταφίδα;
α) Κλάδεμα σχήματος
β) Κλάδεμα καρποφορίας
Κατά το κλάδεμα σχήματος δίνουμε ένα ορισμένο σχήμα στο φυτό και κατά το κλάδεμα καρποφορίας θα καθορίζουμε τον αριθμό και τη θέση των ματιών από όπου θα βγουν τα σταφύλια.
- Στο κλάδεμα σχήματος πόσα σχήματα μπορούμε να δώσουμε στη σταφίδα;
Το κυπελλοειδές (σαν κύπελλο)
Το γραμμοειδές (παλμέττα με σύρματα)
Το μικτό (έχει και τα δύο παραπάνω)
Εκτός από τις συνηθισμένες καλλιεργητικές τεχνικές του κλαδέματος στην αμπελοκαλλιέργεια εφαρμόζουμε και ειδικές τεχνικές όπως είναι το χλωρό κλάδεμα (Βλαστολόγημα, Κορφολόγημα, Ξεφύλλισμα) που σκοπό έχουν να εξασφαλίζουν καλύτερη θρέψη των καρποφόρων οργάνων και βελτίωση της παραγωγής.

ΕΞΟΔΑ ΟΡΓΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ
Το όργωμα γίνεται με τρακτεράκια, με φρεζάκια και με διάφορες σκαλιστικές - καλλιεργητικές μηχανές, οι οποίες κοστίζουν γύρω στα τρία εκατομμύρια δραχμές. Το όργωμα στοιχίζει από 5.000 - 7.000 δρχ το στρέμμα. Το κλάδεμα γίνεται με παραδοσιακές ψαλίδες οι οποίες κοστίζουν 8.000 δρχ περίπου ή με κομπρεσεράκι ενσωματωμένο σε τρακτέρ το οποίο λειτουργεί με πίεση αέρος. Το ημερομίσθιο του κλαδέματος κυμαίνεται από 7.000 - 10.000 δρχ.

------ ------ ------
Τέλος, όπως βλέπετε και παραπάνω, η σουλτανίνα κοστίζει για το όργωμα(για να προετοιμαστεί το χώμα δηλαδή)5.000-7.000 δρχ το στρέμμα. Με έξοδα του ίδιου του γεωργού. Δεν κοστίζει 5.000 - 7.000 ευρώ(!) ανά δήμο(!). Ούτε είναι έξοδα του κράτους. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Έξοδα του κράτους είναι. Γιατί αν είναι χρήματα της παράταξης που στηρίζει τους υποψηφίους, τότε είναι χρήματα που οι πολιτικοί έκλεψαν από τα ταμεία του κράτους. Γενικώς, το ελληνικό δημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο είναι πολιτικά δημοκρατικό και λαϊκά ολιγαρχικό. Μπράβο σας που θέλετε να πάρετε κι εσείς μέρος σε αυτούς που φτύνουμε!

Σχόλια

Ο χρήστης Δέσποινα είπε…
Πρώτον τα λες πολύ ωραία και καλά έκανες και απάντησες γιατί μας έχουν πρήξει πλέον . Δεν έφταναν οι παραδοσιακοί τρόποι προσέλκυσης ψηφοφόρων βλ.αφίσες ,φυλλάδια,γράμματα και συνάξεις στα καφενεία τώρα έχουμε και νέους γκρουπάκια στο φβ, μέιλ, μέχρι και μηνύματα στο κινητό!
Δεύτερον ΒΓΑΛΕ ΤΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ είναι σπαστικό να αλλάζω συνέχεια γλώσσα για να αφήσω σχόλιο (μη με παρεξηγείς, δε φταις εσύ πέρασα κι από άλλα μπλογκ πρώτα , αλλά σε σένα κουράστηκα και ξέσπασα!)
Δεύτερον, την έβγαλα τη λεκτική επαλήθευση και...
μου απάντησαν:
Σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε και σας ευχαριστώ για την σουλτανίνα, ομολογώ ότι το διάβασα με πολύ ενδιαφέρον!!! Χιλια συγνώμη που σας ενόχλησα, έχετε δίκιο να μιλάτε έτσι, όλοι λίγο πολύ έτσι αισθανόμαστε!! Κι εγώ σκέφτομαι συνέχεια την αρχαία Ελλάδα και κάνω αγώνα να προστατέψουμε όλοι μας τα πολύτιμα μνημεία μας! Φαίνεστε πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος και καλλιεργημένος και θα χαιρόμουν να σας γνωρίσω!

Μετα τιμής,
Μαρία Καραγιάννη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να τους μιλώ για θάνατο που με τον ύπνο μοιάζει (Κάτι διαφορετικό από ό,τι έχεις συνηθίσει)

Ρούνι-Ρούνι, ύπουλο κακό...

Η της Παρθένου πανάμωμος γέννησις