Εσείς; Είστε καλός άνθρωπος;

Όλοι γνωρίζουμε τη στιγμή της αλήθειας. Λιγότεροι ίσως ξέρουν ότι κόπηκε. Σχεδόν όλοι ξέρουν ότι η ιδέα της εκπομπής αυτής πρωτοπραγματοποιήθηκε εκτός ελληνικών συνόρων. Υπάρχει όμως κάποιο δίδαγμα που μπορούμε να πάρουμε από την εκπομπή αυτή; Κι αν ναι, τι είναι αυτό;

Το παρακάτω βίντεο περνάει στην αρχή γρήγορα ένα ολόκληρο επεισόδιο από τον "Ορό της αλήθειας" και στο τέλος υπάρχουν κάποια σχόλια από έναν άνθρωπο άσχετο με την παραγωγή της εκπομπής. Δείτε το και κρατήστε ό,τι θέλετε από αυτά που θα ακούσετε. Αυτά που χρειάζεται θα τα σημειώσουμε παρακάτω:



Αναφέρω περιληπτικά το τι έγινε στο βίντεο. Η "παίκτρια" λέει ότι έχει κλέψει χρήματα, ότι έχει σκεφτεί άλλους άντρες όσο είναι παντρεμένη. Λέει κι άλλα... Σίγουρα όσοι δουν το βίντεο ή είδανε άλλα αντίστοιχα βίντεο από την ελληνική αντίστοιχη εκπομπή θα είπανε "τι ξετσίπωτη αυτή"!

Είμαστε τόσο πρόθυμοι να κρίνουμε τους άλλους! Όμως λείπουν 2 πράγματα που χρειάζεται να τα παρατηρήσουμε και να καταλάβουμε τη σημασία τους.

Το ένα είναι ότι αν κοιτάξουμε καλά το τί κατακρίνουμε, θα παρατηρήσουμε ότι ένα άτομο(άντρας ή γυναίκα) που απατάει τον/την σύντροφο ή που κλέβει χρήματα, δεν το κατακρίνουμε επειδή κάνει ό,τι κάνει αλλά επειδή βγήκε στην τηλεόραση για να το πει. Ίσως ακόμη και να ζηλεύουμε και να κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες σαν "Κατέστρεψε την οικογένειά της για να πάρει αυτά τα λεφτά", ενώ στο, είδωλό μας στον καθρέφτη, μερικοί από εμάς μπορεί να λέμε "βρε ας είχα τα λεφτά αυτά και δε θα με ένοιαζε τίποτα".

Το δεύτερο σημείο που αξίζει να παρατηρήσουμε και που αναφέρεται και στο βίντεο είναι το εξής. Η "παίκτρια" χάνει γιατί απαντάει λάθος σε μία ερώτηση. "Πιστεύεις πως είσαι καλός άνθρωπος;". Αλήθεια, εμείς είμαστε καλοί άνθρωποι;

Πολύ πιθανόν να πούμε "Ε εντάξει έκανα 1-2 λάθη αλλά αυτά τα λάθη τα έχουν κάνει όλοι. Άρα ναι. Είμαι καλός άνθρωπος".

Καταρχάς, αυτό το "όλοι το κάνουν" είναι από τις πιο πολυμασημένες καραμέλες που κυκλοφορούν. Σε μία από τις ελληνικές αντίστοιχες εκπομπές η μάνα της παίκτριας είχε βάλει τα κλάματα επειδή η κόρη της είχε κάνει χρήση ναρκωτικών. Η παίκτρια την παρηγόρησε λέγοντας "Όλοι το κάνουν. Όλοι έχουν κάνει. Άλλωστε πέρασε τώρα".

Όταν ένας άνθρωπος, που δεν είναι φίλος μας, μας κλέψει μία φορά, αμέσως τον λέμε κλέφτη. Όταν ένας άνθρωπος απατάει τον/την σύντροφό του, αμέσως τον κατηγορούμε για μοιχεία. Ίσως μάλιστα να έχουμε ορίσει την κλεψιά ως κάτι πιο σοβαρό από τη μοιχεία. Ίσως γιατί θέλουμε να είμαστε κι εμείς "φιλελεύθεροι" και να κάνουμε κι εμείς τις "κουτσουκέλες" μας. Όπως και να έχει, όμως, είμαστε τόσο πρόθυμοι να κατηγορήσουμε τους άλλους αλλά όχι να κρίνουμε και τον εαυτό μας.

Είστε καλός άνθρωπος; Άρα δεν έχετε κλέψει ποτέ, αφού τότε θα ήσαστε κλέφτης. Επίσης, δεν έχετε απατήσει ποτέ αφού τότε θα ήσαστε μοιχός. Επίσης, γενικά δεν έχετε πει ποτέ ψέμματα αφού τότε θα ήσαστε ψεύτης.

Αυτό το "πέρασε τώρα" που είπε η προαναφερθείσα παίκτρια, οφείλει ή να ισχύει για όλους ή να μην ισχύει. Όταν είμαστε σκληροί απέναντι στους άλλους, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο και τον εαυτό μας. Όταν είμαστε μαλακοί απέναντι στον εαυτό μας, οφείλουμε να είμαστε μαλακοί και απέναντι στους άλλους. Στην αντίθετη περίπτωση, ζούμε απλά σε έναν ρομαντικό κόσμο όπου κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με τον πραγματικό κόσμο θα καταλήγει σε σύγκρουση.

Αλήθεια...
...πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσαμε στο είδωλό μας στον καθρέφτη;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να τους μιλώ για θάνατο που με τον ύπνο μοιάζει (Κάτι διαφορετικό από ό,τι έχεις συνηθίσει)

Ρούνι-Ρούνι, ύπουλο κακό...

Η της Παρθένου πανάμωμος γέννησις