Απόκρυφες Φήμες

Αυτή η ανάρτηση ξεφεύγει πολύ από το συνηθισμένο που έχουν συνηθίσει ίσως οι αναγνώστες αυτής της σελίδας. Παρόλα αυτά όμως νομίζω ότι παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε τον Μπραμ Στόκερ. Κι όσοι δεν τον ξέρουμε, γνωρίζουμε σίγουρα το έργο του με τίτλο "Dracula" που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1827.

Το βιβλίο σχηματίστηκε χρησιμοποιώντας ως πηγές 4 άλλα βιβλία. Το "Disserations sur les Apparitions den Anges, des Demons, des Esprits, et sur les revenants , et Vampires de Hongrie, de Boheme, de Moravie, et de Silesi" του Dom Augustin Calmet, το "The Vampyre" του John William Polidori, το "The Mysterious Stranger" του Mark Twain και το "The Land Beyond the Forest" της Emily Gerard.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον, όμως, είναι να δούμε κάποια στοιχεία συγκεκριμένα.
Ο John William Polidori αυτοκτόνησε το 1821, δύο χρόνια μετά την έκδοση του Vampyre, μόλις 26χρονών. Όπως αναφέρεται και στη Wikipedia "Πέθανε στο Λονδίνο τον Αύγουστο του 1821, καταφρονημένος από κατάθλιψη και χρέη λόγω τζόγου. Παρά τα ισχυρά στοιχεία ότι αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας υδροκυάνιο, ο ιατροδικαστής απέδωσε το θάνατο σε φυσικά αίτια".

Όσο για το επόμενο απόσπασμα βρίσκεται σε ένα βιβλίο που κυκλοφορεί στο εμπόριο με τίτλο "Βρυκόλακες" από τις εκδόσεις Αρχέτυπο. Από αυτό, λοιπόν, διαβάζουμε:

Δεν είναι γνωστό σε πολλούς, ότι ο Μπραμ Στόκερ ήταν μέλος μιας αποκρυφιστικής αδελφότητας, και μάλιστα της πιο αξιόλογης και σημαντικής των τελευταίων δύο αιώνων, του μυστικιστικού Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής(Hermetic Order of the Golden Dawn). Άλλοι σημαντικοί λογοτέχνες που ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν ο William Butler Yeats, o Arthur Machen, ο Algernon Blackwood, ο Sax Rohmer, ο Henri Bergson, ο Will Graham, η Γεωργία Σάνδη, ο S. Brodie-Innes, ο Aleister Crowley κ.α. Ο Στόκερ ανήκε στη στοά Isis-Urania Temple του Λονδίνου(ήταν ο Fratter Verus ad Finem, 3 = 8).

Στους κύκλους της Χρυσής Αυγής είχε ακούσει τις πρώτες αποκρυφιστικές συζητήσεις περί Βαμπιρισμού, συζητήσεις στις οποίες χρησιμοποιούνταν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν ήταν διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, και είχε πέσει πάνω σε θέματα σχετικά με τις γενεαλογίες διαφόρων ευγενών, καθώς και σε παράξενα ζητήματα γενετικής που τις αφορούσαν, γνώσεις που οδηγούσαν σε άλλα ποράξενα ζητήματα περί ηγεμόνων και δυναστειών, περί αίματος, περί φαντασμάτων, περί μαγικών συμβολαίων, και άλλα πολλά για τα οποία δύσκολα μπορεί να μάθει και να συζητήσει κανείς.

Επιπλέον, εκεί άκουσε τις φήμες περί της "Σκιάς", μίας υποτιθέμενης δύναμης που εισχωρεί στον κόσμο μας από "αλλού" και μπορεί να εισβάλλει σ' έναν τόπο ή σε ένα ανθρώπινο σώμα (Ο Στόκερ έγραψε και μία μικρή νουβέλα με αυτές του τις γνώσεις, το "The Shadow-Builders), αλλά και για τη δυνατότητα "κατασκευής" ή γέννησης ειδικών παιδιών με τη βοήθεια μαγικών διαδικασιών που σχετίζονται με αυτή τη "Σκιά" (embodied elementals).

Επιπλέον, εκεί έμαθε πολλά πράγματα για τα αιγυπτιακά μυστήρια και για τις δυνατότητες χειρισμού του "Κα", αλλά και για την "Κατάρα του Φαραώ" (και με αυτές του τις γνώσεις έγραψε την "Κατάρα της Μούμιας").

Και, τέλος, στους κύκλους της Χρυσής Αυγής, ένιωσε τον τρόμο για τις Βαμπιρικές Μαύρες Τέχνες και για τα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει με αυτές, και έμαθε πού μπορούσαν να οδηγήσουν όλα αυτά.

Αυτά και πολλά άλλα παράξενα πράγματα μάθαινε μεταξύ άλλων ο Στόκερ στη Χρυσή Αυγή, και ήταν γνώσεις, παραδόσεις και πληροφορίες που τις ενσωμάτωσε με έντεχνο τρόπο στα έργα του, αλλά συχνά αντλούσε και την έμπνευσή του απ' αυτές, και ιδίως στο Dracula
.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρούνι-Ρούνι, ύπουλο κακό...

Να τους μιλώ για θάνατο που με τον ύπνο μοιάζει (Κάτι διαφορετικό από ό,τι έχεις συνηθίσει)

Η της Παρθένου πανάμωμος γέννησις