Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

Χριστιανισμός

Η Ελλάδα θεωρείται από πολλούς μία χριστιανική χώρα όπως και η Ρωσία. Όμως τι σημαίνει αλήθεια Χριστιανισμός; Γιατί δε μπορείς απλά να πεις "Είμαι Χριστιανός" και να σε καταλάβουν αλλά πρέπει μετά να ρωτήσουν "Ορθόδοξος ή καθολικός;". Κι αν η απάντηση είναι "Προτεστάντης" ή "Πεντηκοστιανός" τι κάνεις; Δε νιώθεις μειονεκτικά; Ας κάνουμε λοιπόν μία αρχή να ξεχωρίσουμε τις έννοιες και αργότερα θα θίξουμε και ένα θέμα του πώς προέκυψε οι προγαμιαίες σχέσεις να θεωρούνται κατακριτέες από την εκκλησία.

Καταρχήν ας δούμε σε τι διαφέρει η Ορθοδοξία από τον Καθολικισμό. Όπως αντλούμε από εδώ η Δυτική εκκλησία δηλώνει ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα και από τον Υϊό ενώ η Ορθόδοξη από τον Πατέρα μόνο. Όσον αφορά στον Πάπα, θεωρείται πως ό,τι κι αν λέει, προέρχεται απευθείας από το Άγιο Πνεύμα. Ακόμη, στο θέμα των κληρικών, στη Δυτική εκκλησία οι καθολικοί κληρικοί είναι άγαμοι, ανεξαρτήτως αξιώματος, ενώ οι ορθόδοξοι είναι άγαμοι μόνο αν είναι ιεράρχες ή επίσκοποι. Τέλος, στο θέμα των λειτουργιών, οι καθολικοί βαφτίζουν ρίχνοντας νερό στο κεφάλι του βαφτιζομένου, ενώ η ορθόδοξη δια καταδύσεως.

Περνώντας στο θέμα Προτεσταντισμός βρίσκουμε το παρακάτω σε αυτή τη σελίδα:
Ένας Προτεστάντης, έχει διδαχθεί (και έχει αποδεχθεί χωρίς έλεγχο και τεκμηρίωση), ότι [...] η πηγή της Χριστιανικής πίστης, είναι η Αγία Γραφή, και ότι τίποτα δεν πρέπει να δεχόμαστε έξω από αυτή. Μάλιστα, πιστεύει ότι η Αγία Γραφή αποτελείται από 66 βιβλία, χωρίς ποτέ να του έχουν εξηγήσει, για ποιο λόγο αφήνουν έξω από αυτή, τα 10 εκείνα βιβλία, που δέχονται οι Ορθόδοξοι.

Τέλος, όπως βλέπουμε εδώ:
Οι οπαδοί του δόγματος,[...] που αυτοαποκαλούνται «άνθρωποι της Πεντηκοστής» θεωρούν [...] ότι κατά τις λατρευτικές τους εκδηλώσεις επαναλαμβάνονται και σ’ αυτούς όλες εκείνες οι έκτακτες χαρισματικές εκδηλώσεις που συνέβησαν στους μαθητές του Χριστού. Και τούτο, διότι πιστεύουν ότι πραγματοποιείται η κάθοδος του Πνεύματος προσωπικά σε κάθε «πιστό», γεγονός που, όπως ισχυρίζονται, έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται, κατά τρόπο αόρατο και μυστικό, «υπερφυσικά» φαινόμενα, τα οποία εκλαμβάνονται ως το «βάπτισμα του Αγ. Πνεύματος».

Κάποια από τα παραπάνω, ίσως να φαίνονται παράλογα. Άλλα ίσως φαίνονται λογικά. Η αλήθεια όμως είναι πως αναφερόμαστε σε ανθρώπινες απόψεις του ίδιου θέματος.

Ο σωστός Χριστιανός είναι σωστός είτε τον λένε οι άλλοι καθολικό είτε ορθόδοξο είτε προτεστάντη είτε λουθηριανό είτε οτιδήποτε. Σημασία έχει οι διάφοροι πατέρες της εκκλησίας, να μην λένε στους πιστούς "Έλα κοντά στον Χριστό. Αλλά πρώτα γίνε ορθόδοξος". Ούτε "Πρώτα θα γίνεις Πεντηκοστιανός και μετά θα έχεις τη χάρη Του". Η φράση που οφείλει να λέγεται είναι "Γνώρισε τον Χριστό". Και να τελειώνει εκεί. Χωρίς προσηλυτισμούς κτλ.

Μάλιστα, όπως λέει κι ο ίδιος ο Χριστός σε μια συζήτηση που αναφέρεται εδώ:
Είναι όλες ίδιες στα Μάτια Μου. Εγώ ποτέ δεν θέλησα το Σώμα Μου μοιρασμένο, εσείς Με διαμελίσατε! Εσείς αποφασίσατε για το Σώμα Μου! Με ακρωτηριάσατε.

Επίσης, να ορίσουμε κάτι που συχνά δε γίνεται αντιληπτό! Όπως αναφέραμε, η Ελλάδα είναι μία, ως επί το πλείστον, χριστιανική χώρα. Όταν λοιπόν μια ομάδα ατόμων αποφασίζει να πάει για ιεραποστολή στην Ελλάδα κάτι περίεργο συμβαίνει. Έρχονται να διδάξουν το Χριστό σε ένα λαό που Τον ξέρει; Μάλλον όχι! Άρα τι μπορεί να θέλουν να προωθήσουν; Το δόγμα τους ίσως;
Όσον αφορά στο θέμα των προγαμιαίων σχέσεων...

Συχνά, ακούγεται από νέους ανθρώπους ότι δεν πιστεύουν σε Θεούς και Δαίμονες γιατί λέει η εκκλησία τους κόβει τα φτερά και δεν τους αφήνει να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες που θεωρούνται κατακριτέες κτλ. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και πολύ λογικά δομημένα.

Οι άνθρωποι μέχρι σχετικά πρόσφατα, λόγω ασθενειών κυρίως, ζούσαν λίγο. 30 χρονών ένας άνθρωπος θεωρούνταν ήδη γέρος. Έτσι, μία κοπέλα στην ηλικία των 14 χρονών ήταν κατάλληλη για τεκνοποίηση και για παντρειά. Έτσι, όταν πραγματοποιήθηκε ο "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου", οι άνθρωποι δεν απόρησαν που η Παναγία 14 χρονών κοπέλα έμεινε έγκυος αλλά είχαν την απορία με ποιον έμεινε έγκυος!

Οι σεξουαλικές επιθυμίες των νέων ξεκινούν ακόμη και τώρα περί των 14-15 χρονών. Τότε όμως, σε αυτή την ηλικία οι άντρες και οι γυναίκες παντρευόντουσαν. Άρα ικανοποιούσαν τη σεξουαλική τους ανάγκη με τον ή την σύζυγό τους. Κάτι που, όπως και αν το δει κάποιος, κατακριτέο δεν είναι!

Στην πορεία όμως των χρόνων, μπήκανε άλλες αντιλήψεις. Αυξήθηκε ο μέσος όρος ζωής, οι γυναίκες άρχισαν να σπουδάζουν και να εργάζονται κ.α. τα οποία δεν ήταν αρνητικά αλλά συνολικά οδήγησαν όχι στην αύξηση του χρόνου ζωής του αντρόγυνου, αλλά στην αύξηση της ηλικίας γάμου από τα 14 στα 30 χρόνια με την πρόφαση της ελεύθερης βούλησης. Όμως οι σεξουαλικές ανάγκες υπάρχουν. Άρα τι γίνεται από τα 14 μέχρι τα 30; Νομίζω αν δούμε γύρω μας, θα καταλάβουμε.


ΥΓ: Προσπάθησα να αφαιρέσω όσο το δυνατόν τις προσωπικές κατακρίσεις των συγγραφέων των παραπάνω αποσπασμάτων στα θέματα που έθιγαν.
ΥΓ: Η έννοια της "Εκκλησίας" διαφέρει από την έννοια της "εκκλησίας". Η Εκκλησία σχετίζεται με την πνευματική ένωση των πιστών πχ. όταν προσεύχονται. Η εκκλησία αντίθετα είναι το κτήριο, ο ναός δηλαδή, ή η αντίληψη που χρησιμοποιείται πχ. Δυτική/Ανατολική εκκλησία.

ΥΓ: Επίσης, ένα κείμενο που πραγματικά αξίζει να διαβάσετε όλοι είναι στη σελίδα http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/oikogeneia/progamiaies2.htm με τίτλο "Γιατί γάμος και όχι προγαμιαίες σχέσεις ή συμβίωση;".

1 σχόλιο:

Forerunner είπε...

Δημητρό, είναι μία γυναίκα με όνομα "Βασούλα Ρύντεν" όπως ανακάλυψα στη σελίδα της. Η συζήτησή της με τον Χριστό στην οποία αναφέρομαι είναι αυτή. Σε αυτή ειπώθηκαν τα λόγια του Χριστού που σου έκαναν εντύπωση.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Να είσαι καλά!