Σάββατο, 23 Μαΐου 2009

Θέμα: Βιασμός

Στο internet κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες βιασμού από κοπέλες που αποφάσισαν να μοιραστούν την ιστορία τους. Έψαξα και λίγο παραπέρα για να βρω τι λένε τα "κοινωνικά-ψυχολογικά" site για το θέμα. Θα προσπαθήσω λοιπόν να κάνω μια παρουσίαση των όσων βρήκα, συμπληρώνοντας ή διορθώνοντας κατάλληλα κατά βούληση.

Καταρχήν, οφείλουμε να διαχωρίσουμε πως ο βιασμός ως λέξη έχει διπλή ερμηνεία. Μπορεί να είναι σωματικός βιασμός ή ψυχολογικός βιασμός(συχνά συγχέεται με τον κοινωνικό βιασμό). Η κάθε έννοια στοχεύει αντίστοιχα στο σώμα ή στον ψυχολογικό κόσμο του ατόμου.

Ο ψυχολογικός βιασμός είναι πχ. όταν παρενοχλείται κάποιος/α χωρίς να μπορεί να το αποτρέψει. Αυτό δεν περιορίζεται σε σεξουαλικά θέματα αλλά σε όλα τα επίπεδα που επιβάλεις κάτι σε κάποιον χωρίς να μπορεί να το αποτρέψει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μεταξύ ατόμων της ίδιας οικογένειας ή από εντελώς άσχετα, συγγενικά, άτομα.

Ο κοινωνικός βιασμός παρατηρείται σε καταστάσεις που η κοινωνία και το περιβάλλον ενός ατόμου το κατακρίνουν για κάτι που είτε προκάλεσε το ίδιο το άτομο, είτε δεν προκάλεσε αλλά, παρόλα αυτά, κατακρίνεται γι' αυτό. Παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης αποτελεί η ιστορία που διαβάζουμε εδώ και συγκεκριμένα το απόσπασμα :
"Η ουσία όμως του πράγματος δεν είναι ούτε να περιγράψουμε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις φρικιαστικές εικόνες που έζησε ένα 13χρονο παιδάκι αλλά ούτε και να διαπράξουμε τον δεύτερο βιασμό στο θύμα, που δεν είναι άλλος από τον κοινωνικό βιασμό"
.

Ο σωματικός βιασμός, τέλος, έχει να κάνει με την γνωστή κατακριτέα πράξη του εξαναγκασμού του ατόμου στο σεξ.

Ο σωματικός βιασμός (αναφέρεται ως "βιασμός" από εδώ και πέρα),δεν περιορίζεται σε φύλα. Το ότι οι απόπειρες βιασμού σε άντρες είναι ελάχιστες μπροστά στον αριθμό των βιασμών σε γυναίκες, δεν εξαλείφει τον κίνδυνο για κανένα από τα δύο φύλα. Φυσικά, άλλες περιοχές είναι περισσότερο και άλλες λιγότερο επικίνδυνες. Τουλάχιστον στην Ελλάδα. Πχ. το Ζάππειο τα βράδια είναι γνωστό μέρος που κυκλοφορούν παππούδες με πακιστανούς και αρπάζουν ό,τι άλλο βρεθεί στο δρόμο τους(κατά προτίμηση αγόρι).

Όπως διαβάζουμε σε αυτή τη σελίδα:
"[...]συχνό φαινόμενο είναι ο βιασμός από κάποιο πρόσωπο που μας είναι ήδη γνωστό, είτε αυτό είναι κάποιος με τον οποίο έχουμε μια απλή γνωριμία, είτε κάποιος που νομίζαμε για καλό φίλο, είτε ακόμη κάποιος συγγενής.
Αυτές είναι και οι περιπτώσεις στις οποίες τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο μέσα στον ψυχισμό της κοπέλας, διότι αρχίζουν να αναφύονται ερωτήματα όπως, {τελικά ποιoν μπορώ να εμπιστευτώ;}, ή ακόμη {Στα αλήθεια υπήρξα θύμα βιασμού, ή μήπως αυτό που έγινε ήταν και με τη δική μου θέληση;}
".

Συνεχίζει το κείμενο δε, αναφέροντας, "Ακόμη και αν κατά τη διάρκεια του βιασμού η κοπέλα βίωσε απόλαυση, ούτε και τότε αλλάζει οτιδήποτε: Η απόλαυση είναι μια αυτόματη φυσιολογική αντίδραση του σώματος στο σεξουαλικό ερεθισμό, και ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ως απόδειξη συναίνεσης". Είναι πολύ σημαντικό για το θύμα, να καταλάβει ότι αυτό που συνέβη ήταν βιασμός. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθούν κάποια πράγματα.

Αν το θύμα απολαύσει τον βιασμό(και κατά την ώρα της σεξουαλικής πράξης, αλλά και μετά που συνειδητοποιήσει τι έγινε) τότε δε μπορούμε να μιλήσουμε για βιασμό. Η σωματική απόλαυση, αν συμβαδίζει με την ψυχική απόλαυση, δεν μπορεί να θεωρηθεί βιασμός. Αυτό σημαίνει μόνο πως το θύμα δεν ένιωσε βιασμό. Όχι ότι ο θύτης δεν το πλησίασε χωρίς τέτοιες βλέψεις!

Αν, αντίθετα, το θύμα διαπιστώσει ότι αυτό που συμβαίνει είναι βιασμός, τότε ο ψυχισμός του ατόμου θα κυριαρχήσει της σωματικής αντίδρασης οπότε και το θύμα δε θα δεχτεί καμία απόλαυση. Ούτε ψυχική, ούτε σωματική.

Σε ερώτησή μου σε μια φίλη, περί του θέματος, απάντησε πως "Νομίζω ότι μια γυναίκα παύει να εμπιστεύεται όχι μόνο τους άντρες αλλά και το περιβάλλον της. Φοβάται! Τρομάζει και μόνο στην ιδέα. Κλείνεται στον εαυτό της! Δεν εξωτερικεύει αισθήματα! Σιχαίνεται και απεχθάνεται το άλλο φύλο". Οι απαντήσεις της ήταν τόσο κοφτές... Πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και για μια κοπέλα που δεν έχει πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, η ιδέα και μόνο πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί την πανικοβάλει. Και όχι άδικα.

Ας μην ξεχνάμε πως συνήθως, σε καταστάσεις βιασμού, δεν λαμβάνεται καμία προφύλαξη. Η μόνη προφύλαξη που υπάρχει είναι, σε περίπτωση που η γυναίκα λαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια, ώστε να μη μείνει έγκυος. Από εκεί και πέρα όμως δεν υπάρχει καμία προφύλαξη απέναντι στις τυχόν ασθένειες που μπορεί να μεταφέρει ο θύτης.

Ένα παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης είναι η ιστορία της Elizabeth που γράφει στο blog της ότι λόγω του βιασμού της, από κάποιον που γνώριζε και εμπιστευόταν, κόλλησε HPV. Μάλιστα ιδιαίτερης σημασίας είναι η οργή της απέναντι σε ένα πόστερ που κυκλοφορούσε και αφορά στο Date Rape όπου η Elizabeth γράφει:
"Η φράση αυτή σημαίνει πως γνωρίζεις τον βιαστή και γνωρίζεις απόλυτα τι συμβαίνει πως έχεις κάποιον που γνωρίζεις ή, ίσως, κάποιον για τον οποίο νοιάζεσαι, να χρησιμοποιεί το σώμα σου σαν ένα κομμάτι κρέας".

Φυσικά, υπάρχουν και περιστατικά βιασμού γυναικών από γιατρούς. Ευτυχώς αυτά τα περιστατικά είναι μεμονωμένα και αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορείτε να δείτε εδώ όπου υπάρχει οπτικό υλικό(ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ) για το πώς ένας γιατρός βίασε μια ασθενή του μετά τη νάρκωσή της. Όπως και να έχει, αυτό που έχει προταθεί πολλάκις, είναι οι γυναίκες να εξετάζουν γυναίκες και οι άντρες άντρες, τουλάχιστον σε εξετάσεις που έχουν να κάνουν με τα γεννητικά όργανα ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσιμες καταστάσεις περί "σεξουαλικής παρενόχλησης" από τον γιατρό. Φυσικά, όμως, αυτές οι προαναφερθέντες μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως λένε μεταξύ τους "Άσε να πιάνουμε και τίποτα".

Τέλος, είναι αρκετά σημαντικό να αναφερθεί πως υπάρχουν και χώρες όπου ο βιασμός των γυναικών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Είναι κάτι που μπορούμε να διαβάσουμε σε αυτή την εικόνα και συγκεκριμένα λέει "ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΒΙΑΣΤΗΚΑ". Φυσικά, διαβάζοντας τα μικρότερα γράμματα το νόημα αλλάζει:
"Ήταν η μόνη μου επιλογή: να φέρω ξύλα για τη φωτιά μόνη μου, ώστε να αποτρέψω το θάνατο των καλών ανδρών στην κατασκήνωση. Η κόρη μου με ικέτεψε να μην βγω έξω, καθώς γνωρίζει τι συμβαίνει. Όμως, ενώ το ότι βιάστηκα ήταν εξευτελισμός για εμένα, ταυτόχρονα ήταν και λύτρωση για τον πατέρα της".

2 σχόλια:

tzonakos είπε...

Ενδιαφέρον μπλογκ, δεν το ηξερα πριν.

Ο βιασμός μπορεί να ειναι μια κατάσταση που κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες να συμβεί ακόμα και ανάμεσα σε ζευγάρια που εχουν κανονική ζωή.
Η σύνηθης μορφή εχιε να κάνει καθαρά με το σεξ. Δεν ειναι όμως μόνο το σεξ βιασμός.

Εχω πολλά παραδείγματα διάφορων μορφών βιασμού, ο βιασμός ειναι ο εξαναγκασμός άλλου σε κατι που δεν θέλει ή εστω δεν επιθυμεί 100%

Forerunner είπε...

Στα ζευγάρια έχω ακούσει κι εγώ διάφορες ιστορίες. Μπορεί να συνυπάρχει μέσα στο ίδιο ζευγάρι η έννοια του "κάνω έρωτα", του σεξ και του βιασμού.

Και έχεις δίκιο tzonako! Υπάρχει κι ο ψυχολογικός βιασμός. Όμως δεν είχα βρει πολλές πηγές γύρω από το θέμα, γι' αυτό και αναλώθηκα στον σωματικό βιασμό.

Πάντως, μόλις μαζέψω υλικό από φίλους μου που σπουδάζουν ψυχολογία, θα ενημερώσω με 2ο μέρος που, ελπίζω ότι, θα είναι πιο "ανάλαφρο" για όσους το έζησαν, αλλά χωρίς να μειώνει τη σημασία του.

Καλώς ήρθες tzonako!