Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009

Το Listerine προκαλεί καρκίνο του στόματος;


        Το Listerine είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα προϊόντα που έχει δεχτεί κατά καιρούς τις πιο μεγάλες επικρίσεις. Και στην Ελλάδα οι μύθοι καλά κρατούν…
        Δεν είμαι άνθρωπος που δέχομαι αβασάνιστα ότι λέγεται από τα «μαγικά» χείλη των ελλήνων «καθηγηταράδων» ούτε ότι ακούγεται στα «επιστημονικά» συνέδρια αλλά έχω μάθει στη ζωή μου να ψάχνω. Έκανα, λοιπόν, μια αρκετά μεγάλη έρευνα πάνω στο θέμα.
        Η αρχή μου είναι ότι αν θέλεις να μάθεις κάτι ξεκινάς από τη Wikipedia (http://www.wikipedia.org/) μια δωρεάν εγκυκλοπαίδεια ευρέως αποδεκτή.
        Στα αρχεία της θα βρείτε το εξής κείμενο από το οποίο μεταφέρω (σε ελεύθερη μετάφραση) μερικά κομμάτια:
        Το Listerine υπάρχει από το 1879 και χρησιμοποιούνταν ως αντισηπτικό χειρουργείων , αργότερα ως απολυμαντικό δαπέδων και αγωγή για την γονόρροια. Το 1920 χρησιμοποιήθηκε ως αγωγή για την άσχημη αναπνοή. Μάλιστα το slogan του ήταν: «σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν την δυσάρεστη αναπνοή».
        Από το 1920 μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως και είναι από τα πιο γνωστά αντισηπτικά στοματικά διαλύματα στην Αμερική.
Eίναι όμως καρκινογόνο;Για να απαντήσουμε στην ερώτηση αυτή πρέπει πρώτα να δούμε τα συστατικά του.

Τι περιέχει όμως το Listerine;
        menthol, thymol, methyl salicylate, eucalyptol ,τα οποία είναι τα ενεργά συστατικά και ethanol η οποία χρησιμοποιείται για τη διάλυση (ρευστοποίηση) των ανωτέρω. Εδώ να σημειώσουμε ότι περιέχουν 21,6% αιθανόλη όλα τα μπουκάλια που έχουν κάποια γεύση και 26,9% αιθανόλη το μπουκάλι με την αρχική φόρμουλα.
        Ο Αμερικάνικός Οργανισμός Έλεγχων Προϊόντων και Τροφίμων (http://www.fda.gov/) κατατάσσει όλα τα ενεργά συστατικά του Listerine στην κατηγορία Ι (ασφαλή και αποτελεσματικά) κατά της πλάκας και της ουλίτιδας.
        Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (http://www.ada.og) αλλά και η Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (http://www.cancer.gov/) συμφωνούν ότι η καθημερινή χρήση στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν αλκοόλη ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ και ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ.

Τα παραπάνω στηρίζονται και πιστοποιούνται από συγκεκριμένες έρευνες. Ενδεικτικά αναφέρω τις εξής:
        1.J.G. Elmore and R.I. Horowitz ("Oral cancer and mouthwash use: Evaluation of the epidemiologic evidence." Otolaryngol Head Neck Surg. 1995;1(113):253–261)
        2.Mashburg et al. ("A Study of the relationship between mouthwash use and oral and pharyngeal cancer." JADA, 1985)
        3.Philip Cole, M.D., Dr.P.H, Brad Rodu, D.D.S and Annette Mathisen, Ph.D. ("Alcohol-containing mouthwash and oropharyngeal cancer, a review of the epidemiology" JADA, 2003)

        Οι έρευνες αυτές αποδεικνύουν ότι το Listerine δεν έχει καμία σχέση με τον καρκίνο του στόματος.
        Μάλιστα το Listerine είναι το μοναδικό στοματικό διάλυμα στην Αμερική το οποίο διατίθεται σε σουπερ μάρκετ και δεν χρειάζεται συνταγογράφηση από τον οδοντίατρο. Μπορεί ο καθένας να το αγοράσει και να το χρησιμοποιεί καθημερινά και κρίνεται απόλυτα ασφαλές για όλους. Επίσης είναι το μοναδικό στοματικό διάλυμα που έχει έγκριση από την Αμερικανική Oδοντιατρική Oμοσπονδία (ADA Seal) ως ασφαλές και αποτελεσματικό και μάλιστα από το 1987.
Πώς όμως προέκυψε ο μύθος ότι το Listerine προκαλεί καρκίνο;
Πηγή+Ολόκληρο το άρθρο>>>

Άκουσα πρόσφατα μια φήμη πως η χρήση στοματικού διαλύματος καθαρίζει διάφορα στοιχεία της στοματικής κοιλότητας. Ανάμεσα σε αυτά, καθαρίζονται και στοιχεία χάρις στα οποία θα μπορούσε κάποιος ειδικός να προγνώσει τον καρκίνο ή άλλες παθήσεις. Με αυτή την αφορμή έπεσα στο παραπάνω άρθρο. Αν και απάντηση δε βρήκα για το θέμα που ήθελα, μου φάνηκε ενδιαφέρον και το επικόλλησα.

2 σχόλια:

Chymaposa είπε...

Εμένα πάντως μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον το όλο θέμα. :)

Forerunner είπε...

Ενδιαφέρον είναι σίγουρα. Απλώς δε βρήκα απάντηση στο δικό μου ερώτημα. Θα ψάξω κι άλλο. Αν βρω, θα τη δημοσιεύσω.