Δύο τρις τόνοι πάγου έχουν λιώσει στους πόλους

Πάνω από δύο τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου ξηράς έχουν λιώσει στη Γροιλανδία, την Ανταρκτική και την Αλάσκα από το 2003, σύμφωνα με νέα στοιχεία από δορυφόρο της NASA, που αποδεικνύουν αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη."
Πάνω από το μισό των πάγων ξηράς έχει λιώσει στην Γροιλανδία, σύμφωνα με μετρήσεις του πάχους των πολικών πάγων από το δορυφόρο GRACE της NASA. Και δυστυχώς, το λιώσιμο δεν δείχνει σημάδια τερματισμού.

Οι επιστήμονες της NASA σχεδιάζουν να παρουσιάσουν τα στοιχεία στο συνέδριο της Ένωσης Αμερικανών Γεωφυσικών στο Σαν Φρανσίσκο. Ο γεωφυσικός Scott Luthcke αναφέρει ότι, παρόλο που τα φετινά στοιχεία δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένα, ωστόσο οι απώλειες πάγου ξηράς δεν είναι τόσο σοβαρές όσο της περασμένης χρονιάς.

Τα νέα ήταν κάπως καλύτερα για την Αλάσκα. Μετά από μια κατακόρυφη πτώση το 2005, ο πάγος ξηράς σημείωσε μικρή αύξηση λόγω των μεγάλων χειμερινών χιονοπτώσεων. Από το 2003, όταν ξεκίνησαν οι δορυφορικές μετρήσεις της NASA, η Αλάσκα έχει απολέσει 400δις τόνους πάγου ξηράς.

Η τήξη των πάγων ξηράς, σε αντίθεση με τον θαλάσσιο πάγο, δεν επηρεάζει πολύ τη στάθμη της θάλασσας. Τη δεκαετία του 1990, η Γροιλανδία δεν συνεισέφερε στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ωστόσο σήμερα, το νησί προσθέτει περίπου μισό χιλιοστό ετησίως, αναφέρει ο Jay Zwally, επιστήμονας γεωφυσικής της ΝΑΣΑ.

Γροιλανδία, Αλάσκα και Ανταρκτική έχουν ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά μισό εκατοστό τα τελευταία πέντε χρόνια. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και από τη διαστολή του νερού καθώς θερμαίνεται.


«Μη-αναστρέψιμη κατάσταση» Σε άλλη έρευνα, που παρουσιάζεται στη συνάντηση των γεωφυσικών, καταδεικνύει ακόμα πιο έντονα το φαινόμενο της τήξης των πάγων, ιδιαίτερα των θαλάσσιων πάγων.
«Δεν καλυτερεύουν τα πράγματα. Συνεχίζουμε να έχουμε δείγματα υπερθέρμανσης και μεγέθυνσης,» αναφέρει ο Zwally. «Δεν φαίνεται να αντιστρέφεται η κατάσταση».

Οι επιστήμονες πρόκειται να ανακοινώσουν ότι περιοχές της Αρκτικής, βόρεια της Αλάσκα, ήταν 9 με 10 βαθμούς θερμότερες το περασμένο φθινόπωρο, ισχυρό δείγμα του φαινομένου της αρκτικής μεγέθυνσης. Αυτό συμβαίνει όταν η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από το προβλεπόμενο. Να σημειωθεί ότι η υπερθέρμανση εκεί συμβαίνει ταχύτερα από όλες τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.

Καθώς λιώνουν οι θαλάσσιοι πάγοι, τα νερά της Αρκτικής απορροφούν περισσότερη θερμότητα το καλοκαίρι, έχοντας χάσει τις αντανακλαστικές ιδιότητες των τεράστιων όγκων λευκού πάγου. Η απορροφημένη θερμότητα απελευθερώνεται στον αέρα κατά το φθινόπωρο. Συνεπώς, το φθινόπωρο έχουν παρατηρηθεί θερμοκρασίες έξι με δέκα βαθμούς υψηλότερες τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη δεκαετία του 80, λέει η Julienne Stroeve, στο Εθνικό Κέντρο Πάγου στο Μπόλντερ του Κολοράντο.

Αυτό αποτελεί ισχυρό και πρώιμο δείγμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποστηρίζει η επιστήμονας.

«Ο ρυθμός αλλαγής ξεπερνά την ικανότητα μας να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, αναφορικά με την κατανόηση του,» λέει ο Mark Serreze, επιστήμονας του προαναφερόμενου ερευνητικού κέντρου, και συγγραφέας της μελέτης της Αρκτικής διεύρυνσης.

«Αποδέσμευση μεθανίου»
Άλλες δύο μελέτες εκτιμούν το κατά πόσο η τήξη της Αρκτικής αποδεσμεύει μεθάνιο- το δεύτερο ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου. Η μια μελέτη δείχνει ότι η απώλεια του θαλάσσιου πάγου θερμαίνει το νερό, το οποίο με τη σειρά του θερμαίνει το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος στη γειτονική Αλάσκα, παράγοντας κατά συνέπεια μεθάνιο, αναφέρει η Stroeve.

Η δεύτερη μελέτη υποστηρίζει ότι μεγάλες ποσότητες παγωμένου μεθανίου είναι παγιδευμένες στους πυθμένες λιμνών και θαλασσών γύρω από τη Σιβηρία, και σε κάποια σημεία ανεβαίνουν προς την επιφάνεια σε ανησυχητικές ποσότητες, σύμφωνα με τον Igor Semiletov, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα. Προς τα τέλη του καλοκαιριού, ο Semiletov βρήκε ότι σε περιοχές της Ανατολικής Θάλασσας της Σιβηρίας και της Θάλασσας Λάπτεφ, τα επίπεδα μεθανίου ήταν 10 φορές μεγαλύτερα από τα μέσα της δεκαετίας του 90.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι οι ποσότητες μεθανίου στην περιοχή θα αυξηθούν δραματικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει.
Πηγή>>>

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρούνι-Ρούνι, ύπουλο κακό...

Να τους μιλώ για θάνατο που με τον ύπνο μοιάζει (Κάτι διαφορετικό από ό,τι έχεις συνηθίσει)

Η της Παρθένου πανάμωμος γέννησις